Typer metadata

Denne siden er under bygging!

Når et datasett er utarbeidet for utgivelse eller utveksling, er det to hovedtyper metadata som bør adresseres, Discovery og Use metadata. Disse er kort beskrevet nedenfor.

Discovery metadata

Formålet med oppdagelsesmetadata er å gi søkbar informasjon som gjør at potensielle data forbrukere kan finne datasettet riktig. Discovery-metadata er vanligvis indeksert i søkefasilitetene, og de utveksles også av datasentre nasjonalt og globalt. Kort sagt identifiserer oppdagelsesmetadataene: som målte, simulerte eller analyserte hva, hvor og når samt vilkårene for gjenbruk og tilgangsmekanismer for dataene. For å sikre at informasjonen er riktig forstått av dataleverandøren og forbrukeren, er det god praksis å bruke kontrollerte vokabularier eller ontologier hvor det er mulig. Eksempler på kontrollerte vokabularer er f.eks. Global Change Master Directory Science Keywords eller Climate and Forecast Standard Names. Typiske formater for oppdagelsesmetadata innen geovitenskap er:

  • ISO19115
  • GCMD DIF
  • FGDC
  • Dublin Core

Discovery-metadata kan også bli inkludert i datafiler. NetCDF og Climate and Forecast-fellesskapet har utviklet Attribute Convention for Data Discovery (ACDD). ISO19115-poster kan genereres direkte fra NetCDF-filer som inneholder de globale attributene som kreves av ACDD.

Use metadata

Formålet med use metadata er å muliggjøre potensielle data forbrukere å forstå dataene de fant ved hjelp av discovery metadata. Dette inkluderer streng identifikasjon av variabler / parametere generert, enheter av variabler / parametre, hvordan manglende verdier er kodet, definisjon av grid og kartprojeksjoner for gridded data, metode anvendt i rom eller tid for å oppnå verdiene i et datasett etc. Alt dette må leveres i en standardisert form som gjør det mulig for naturfaglig samfunn å korrekt dokumentere og forstå data som utveksles - nå og i fremtiden. Eksempler på bruk metadata er f.eks. Climate and Forecast convention, WMO exchange formats (GRIB og BUFR), og Ecological Metalanguage.